Wageningen Universiteit verbiedt ‘God’ in dankwoord

De Wageningen Universiteit heeft promovendus Jerke de Vries verboden om God in het dankwoord voor zijn proefschrift op te nemen. De Vries wilde de zin ’My Father God, thank You, it’s the most wonderful thing to be loved and honoured by You’ opnemen in zijn dankwoord. De universiteit wilde dit niet hebben.

De Vries zou promoveren als agrotechnoloog op zijn onderzoek naar mest. Zijn promotor, hoogleraar Peter Groot Koerkamp stelt dat het College voor Promoties de promotie dreigde af te blazen als De Vries de zin niet zou verwijderen. Deze weigerde echter zichzelf te censureren en besloot daarom het complete dankwoord te schrappen. Het dankwoord is traditiegetrouw van persoonlijke aard in proefschriften. Volgens De Vries mag het wel ’als een promovendus in zijn dankwoord drie pagina’s over zijn paard schrijft alsof het God de Heer is’, zei hij tegen universiteitsblad Resource.

Regels

Het College voor Promoties baseerde de uitspraak op een half jaar oude regel dat in promoties van de universiteit geen uitingen van politieke of religieuze aard passen. Een woordvoerder van de universiteit laat in de Volkskrant weten dat de regels alleen maar strenger worden. Groot Koerkamp wil verder inhoudelijk niet meer ingaan op de zaak. Hij stelt dat de discussie nu intern moet worden gevoerd. Ook De Vries wil niet reageren. Op Twitter laten veel mensen weten het niet eens te zijn met het verbod, waaronder SGP-voorman Kees van der Staaij.