Universiteitsfonds Limburg wil kinderen in India helpen via crowdfunding

Universiteitsfonds Limburg wil via crowdfunding 25.000 euro inzamelen om kinderen in Indiase sloppenwijken te helpen. Onlangs heeft hoogleraar preventieve geneeskunde Onno van Schayck zijn plan gepresenteerd om met betaalbare ovens en schoorstenen longziekten te voorkomen in India.

Van Schayk wil met een team van Indiase en Nederlandse onderzoekers bijdragen aan een gezondere toekomst voor de mensen in Dharavi, Mumbai. Dit is een van de grootste sloppenwijken ter wereld. Het doel is om een goedkope oven en schoorsteen met een efficiënte verbranding in de huizen daar te laten bouwen.

Miljoen doden

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie gaan er in heel India jaarlijks meer dan een miljoen mensen dood door luchtvervuiling binnenshuis. In de krakkemikkige huisjes in de sloppenwijken koken mensen thuis. Daarnaast verblijven ze vaak dag en nacht in het door rook vervuilde huis van vaak minder dan 4 bij 4 meter. Deze rook zorgt voor het ontstaan van longziekten als longkanker en COPD. Volgens Van Schayk is er in de huisjes geen rookafvoer en hoor je voortdurend kinderen hoesten in de wijken.

De crowdfundingactie is van start gegaan. Meer informatie is te vinden op de website van Universiteitsfonds Limburg / SWOL.