UM start dit jaar internationaal programma voor promovendi in rechtspsychologie

Drie Europese universiteiten met een leidend instituut voor rechtspsychologie zullen dit jaar starten met het aanbieden van een doctoraatsprogramma voor promovendi. Het programma heeft de naam House of Legal Psychology gekregen en elk jaar zullen in totaal 10 afgestudeerden worden geaccepteerd die hun doctorsgraad mogen behalen.

Het programma zal zich richten op zaken die belangrijk zijn in het strafrecht, zoals getuigenverklaringen, verhoormethoden en informatieanalyse.  Daarnaast zal er ook aandacht worden besteed aan het detecteren en voorkomen van terrorisme.

Het initiatief van het programma komt uit Maastricht. De hoogleraren P. van Koppen en H. Merckelbach kwamen met het initiatief en dat werd vervolgens door de Europese Unie beloond met het predicaat ‘een origineel programma van hoge wetenschappelijke en educatieve kwaliteit’ en een subsidie van ruim vijf miljoen euro. Het is een programma dat wereldwijd uniek is en het kan rekenen op de coöperatie van de universiteiten van Göteborg, Plymouth en Maastricht.