Tomatenketchup biedt bescherming tegen hart- en vaatziekten

Eind vorig jaar werd een opmerkelijke ontdekking gedaan door promovendus Merel Hazewindus. Zij bewees met haar promotieonderzoek namelijk dat de ingrediënten van tomatenketchup het ontstaan van hart- en vaatziekten kan voorkomen en er bovendien voor zorgen dat bestaande problemen niet verergeren.

Hoewel het al langer bekend is dat bepaalde bestanddelen in tomaten een goed effect hebben op de gezondheid en goed zijn voor het hart, was het niet bekend wat voor effect het innemen van een combinatie van verschillende positieve bestanddelen zou hebben. Aangezien de andere bestandsdelen niet in tomaten voorkomen werden hiervoor tests gehouden, onder andere met tomatenketchup.

Hazewindus voerde verschillende tests uit in het laboratorium en ze voerde een test met twee groepen testpersonen waarbij een groep elke dag tomatenketchup at en de andere groep niet. De groep die elke dag tomatenketchup at had minder deeltjes die tot hart- en vaatziekten kunnen leiden in hun bloed en het de test was dus een goede aanvulling op het al bestaande bewijsmateriaal.

Hazewindus promoveerde aan de universiteit van Maastricht en ze kon tijdens het onderzoek rekenen op de steun van tomatenketchupfabrikant Heinz.