Student? Dek je in!

Fred Teeven

©vlaardingen.vvd.nl

Nu staatssecretaris Fred Teeven de gesubsidieerde rechtsbijstand onder de loep legt, kan het voor studenten een goed idee zijn om zich in te lezen in een rechtsbijstandverzekering. Veel studenten weten niet dat zij wellicht zelf voor de juridische kosten op moeten draaien wanneer ze onverhoopt in een conflict terechtkomen. Eerder schreven wij al hoe studenten kunnen besparen door de juiste verzekering te kiezen, en een rechtsbijstandverzekering is al beschikbaar vanaf €10,- per maand.

Verzekerd tegen conflicten

Met een rechtsbijstandverzekering kun je rekenen op juridische hulp wanneer je in een conflict verzeild raakt. Dit kan een conflict zijn op de werkvloer, een geschil binnen de familie of een verkeersconflict. Relevant voor studenten zijn bijvoorbeeld een ruzie met je huisbaas, een onterechte beslissing van de examencommissie, of problemen met de DUO. Deze zaken kunnen uitlopen op een proces of rechtszaak. Studenten hebben vaak de middelen niet om de juridische hulp die zij hiervoor nodig hebben te betalen, waarbij een rechtbijstandsverzekering een uitkomst zal bieden.

We hebben ook een probleem op de begroting. We staan voor een miljard aan de lat”

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven

Alternatieven voor studenten

Voor studenten zijn er vaak ook andere mogelijkheden om juridisch advies te vinden. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) staat, niet alleen op juridisch gebied, klaar voor studenten door heel Nederland. In de grote studentensteden is vaak gratis juridische hulp te vinden in een tak van de rechtenstudie. Zo doen rechtenstudenten praktijkervaring op, terwijl ze medestudenten helpen. In Maastricht is dit bijvoorbeeld het Studenten Rechtsbureau Maastricht (SRB).