Promovendus mag God voortaan toch danken

Promovendi aan de Wageningen Universiteit mogen in hun proefschrift God danken zoals ze dat ook met familie doen. Voorwaarde is dat ze het niet inhoudelijk verbinden aan hun promotieonderzoek. Dit heeft het college van bestuur donderdag bekendgemaakt.

De universiteit komt met dit statement naar aanleiding van het bericht dat promovendus Jerke de Vries zijn passage over God in het dankwoord moest schrappen. Volgens Simon Vink, woordvoerder van de universiteit, mogen promovendi nu ‘dank uitspreken aan allen van wie ze vanuit hun religieuze, politieke of ideologische overtuiging morele steun hebben ervaren’. Er mogen echter nog steeds geen godsdienstige of politieke statements gemaakt worden.

Middenweg

Volgens de woordvoerder komt men hiermee tegemoet aan de wensen van promovendi die zijn geuit aan het adres van decaan Johan van Arendonk en rector magnificus Martin Kropff. Het dankwoord blijft onderdeel van het proefschrift, maar wordt niet als examenstof beoordeeld. Hiermee probeert de universiteit een middenweg te vinden tussen mensen die zich tekort voelen gedaan in hun overtuigingen en het wetenschappelijk raamwerk. Wetenschap en religie zijn immers gescheiden domeinen, aldus Vink.