PhD-programma’s van UM

PhD-programma’sMensen die een master’s diploma hebben gehaald kunnen bij Maastricht University een PhD-programma volgen. Daarnaast is het mogelijk om met een van de speciale research master programma’s direct vanuit een masteropleiding door te stromen naar een PhD-programma. Maastricht University geeft zelf daarbij wel aan dat de selectieprocedures streng zijn aangezien er maar beperk plaatsen beschikbaar zijn.

 

De universiteit van Maastricht maakt onderscheid tussen drie soorten programma’s:

PhD-trainingsprogramma’s

Het eerste soort programma’s zijn de PhD-trainingsprogramma’s. In deze categorie zijn er op dit moment vier verschillende programma’s en men kan een plaats via de opleidingen die de universiteit aanbiedt en de onderzoeksinstituten van de universiteit. Promovendi die een trainingsprogramma volgen moeten schoolgeld betalen, maar maken wel kans op subsidies en beurzen. Naast het onderzoek kunnen er tijdens het programma verschillende cursussen worden gevolgd als onderdeel van het trainingsprogramma of als optionele korte cursus.

Betaalde promotieplaatsen
Wie een betaalde promotieplaats weet te bemachtigen zal betaald onderzoek binnen de universiteit uitvoeren, meestal in samenwerking met een faculteit, een onderzoeksinstituut of onderzoeksschool. Veel promovendi weten een betaalde promotieplaats te bemachtigen na het volgen van een onderzoeksintensieve masteropleiding aan Maastricht University of via hun professionele netwerk. Het is echter ook mogelijk om via de website van Academic Transfer een promotieplaats te vinden. Op de website is een up-to-date overzicht met alle vacatures te bekijken.

Extern gefinancierde promotieplaats
Studenten die deels op eigen voorwaarden een PhD-onderzoek willen uitvoeren met onafhankelijke financiering kunnen een extern gefinancierde promotieplaats overwegen. In dit geval kan er tijdens het PhD-programma gebruik worden gemaakt van de onderzoeksgemeenschap, het internationale netwerk en de faciliteiten van Maastricht University. Er moet hiervoor wel een programma worden gemaakt dat voldoet aan de normen, voorschriften en regels van de universiteit en het programma kan dus niet altijd naar eigen wens worden ingevuld. Een lijst met onderzoeksthema’s kan hier worden gevonden.