Op kamers? Denk aan je verzekeringen!

Wanneer je voor het eerst op kamers gaat wonen is dat in meerdere opzichten een bijzonder moment. Voor het eerst zonder je ouders helemaal voor je zelf zorgen, maar ook een eerste kennismaking met volledige vrijheid. Lekker de dag indelen zoals je wilt, niemand die klaagt wanneer je eens diep in de nacht thuiskomt en geen gezeur dat je je kamer op moet ruimen. Heerlijk natuurlijk, maar tegelijkertijd komen er ook een boel verantwoordelijkheden op je af. Iedere dag snacken verveelt na een paar dagen ook, dus zal je bijvoorbeeld toch echt aan je kookvaardigheden moeten werken. Ook zal je te maken krijgen met verschillende verzekeringen die je nodig hebt. Omdat dat in het begin best lastig is om allemaal te begrijpen helpen we je hier met een handig overzicht waar je aan moet denken.

Verzekerd blijven via je ouders

Toen je nog thuis woonde was je voor nagenoeg alles verzekerd via je je ouders en had je hier geen omkijken naar. Wanneer je op kamers gaat is dit niet meer zo vanzelfsprekend, al kun je sommige verzekeringen alsnog via je ouders blijven gebruiken. Tot je 21e kun je soms bijvoorbeeld alsnog blijven profiteren van de doorlopende reisverzekering van je ouders en ook de gezinsongevallenverzekering dekt in sommige gevallen jou als uitwonend kind. Hetzelfde geldt ook voor een gezinsrechtsbijstandsverzekering of een aansprakelijkheidsverzekering. Vaak levert dit het nodige voordeel op, dus neem even de tijd om samen met je ouders alle polissen na te gaan en te kijken waar je via hen verzekerd kunt blijven.

Zorgverzekering

Iedereen in Nederland die achttien jaar of ouders is, is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. De verschillende aanbieders concurreren hierbij flink met elkaar, dus het is absoluut de moeite waard om deze met elkaar te vergelijken. De verzekeraar van je ouders hoeft daarbij niet per se ook de beste keuze voor jou te zijn. Er zijn namelijk verschillende verzekeringen die speciaal zijn toegespitst op studenten en je zo het nodige voordeel bieden. Leg er eens een paar naast elkaar en ontdek zo wat voor jou de beste zorgverzekering is.

Inboedelverzekering

Een laptop, je stereo-installatie, je collectie sneakers… als je zo eens rondkijkt in je kleine kamertje is er vaak meer van waarde aanwezig dan je denkt. Je moet er dan ook niet aan denken dat deze beschadigd raken door bijvoorbeeld brand of wateroverlast of dat er ingebroken wordt. Bij het afsluiten van zo’n verzekering is het wel belangrijk dat je de waarde van je inboedel even goed in kaart brengt. Zo voorkom je dat er eventueel een lager bedrag uit wordt gekeerd wanneer dit nodig is.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een ongeluk zit in een klein hoekje en als student heb je meestal geen riante spaarrekening om eventuele schade te vergoeden die je bij anderen veroorzaakt. Een aansprakelijkheidsverzekering zorgt er voor dat de schade aan anderen vergoed wordt wanneer je tijdens een potje voetbal bijvoorbeeld een bal door een ruit schiet of per ongeluk je koffie over de laptop van je huisgenoot morst. Vaak kun je nog wel tot een bepaalde leeftijd gedekt blijven door de aansprakelijkheidsverzekering van je ouders, maar kijk dit altijd even goed na wanneer je op kamers gaat.

Uitvaartverzekering

Het is waarschijnlijk niet een verzekering waar je gelijk aan denkt, maar ook de uitvaartverzekering moet je zelf gaan afsluiten. In veel gevallen is het mogelijk tot 25 jaar via de polis van je ouders een zogenaamde kinderpremie te betalen, maar daarna zul je echt zelf dit moeten afsluiten. Ondanks dat je op deze jonge leeftijd vast niet nadenkt over je begrafenis, is het toch verstandig je situatie in kaart te brengen en het een en ander te regelen. Mocht er dan toch iets misgaan, dan zadel je de achterblijvers niet op met een grote kostenpost.

Alle verzekeringen in één pakket

Tegenwoordig hebben de meeste verzekeraars ook wel speciale studentenverzekeringen. Dit zijn pakketten waarin alle hierboven genoemde verzekeringen zijn opgenomen. Lekker makkelijk, overzichtelijk en doordat je dus meerdere verzekeringen afsluit ook nog eens voordeliger met het oog op de premie die je maandelijks betaalt. Let wel even op de maximale uitkering, want die is bij dit soort pakketten soms wat lager. Overleg in zo’n geval of deze verhoogd kan worden als dat nodig mocht zijn.