Lifelong learning; de weg naar geluk en succes

Wie denkt dat leren is afgelopen na zijn studie op de Universiteit van Maastricht heeft het waarschijnlijk mis. Zowel op persoonlijk als professioneel niveau is leren eigenlijk een levenslang proces. Voor je professionele ontwikkeling is het afronden van een opleiding vaak de eerste stap, maar dat is  nog maar het begin van je leerweg.

Steeds meer studenten kiezen ervoor een bredere studie te volgen om zo hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten of omdat zij nog niet precies weten waar hun kwaliteiten en interesses liggen. Dit kan de druk van de studiekeuze verlagen maar betekent wel dat er bij het binnenslepen van de eerste baan nog een hoop bijgeleerd moet worden. Maar ook de specialisten zijn nooit uitgeleerd. Er worden constant nieuwe ontdekkingen gedaan en nieuwe technologieën ontwikkeld. Om je beroep goed uit te oefenen zul je dus ook constant moeten bijscholen. Daarbij komt nog het feit dat sommige vaardigheden en competenties simpelweg niet, of maar tot beperkte maten, te leren zijn binnen een opleiding. Leidinggeven aan een team bijvoorbeeld kun je wel als vak op de universiteit aanbieden, maar het werkt veel beter om eerst praktijk ervaring op te doen en daarna een specialiseerde management opleiding te volgen. Je kunt dan ook praktijk ervaringen uitwisselen met andere deelnemers, wat het leerproces versneld.

Maar er is nog een veel belangrijkere reden om na je studenten tijd door te blijven leren, van leren wordt je namelijk gelukkig! Door constant in een leerproces te blijven verbeter je, je probleemoplossend vermogen en ben je beter in staat om te gaan met vervelende situaties in het leven. Daarbij geeft leren een bepaalde voldoening of dit nu plaatsvindt op de werkvloer of bij een cursus tuinieren, wat tevens het geluksgevoel stimuleert. Op latere leeftijd kan het leren van nieuwe dingen een uitdagende invulling geven aan de oude dag en helpen om verbonden te blijven met de maatschappij. Ook houdt leren de hersenen jong en actief en kan het zelfs ziektes als Alzheimer afremmen.

Wanneer je jezelf blijft uitdagen, je gelukkiger en gezonder voelt en constant kennis blijft vergaren over de dingen die jou interesseren is het eigenlijk ook logisch dat dit positieve ontwikkelingen met zich mee brengt. In het filmpje hieronder wordt uitgelegd waarom lifelong learning de weg naar succes is.