Boete voor te late inschrijving tentamen mag niet

Onderwijsinstellingen mogen studenten die zich te laat inschrijven voor tentamens niet beboeten. Dit heeft minister Bussemaker de Tweede Kamer laten weten op vragen van het Kamerlid Mohammed Mohandis (PvdA). Volgens de minister hebben studenten na inschrijving en betaling van het collegegeld recht op bepaalde voorzieningen, waaronder het afleggen van tentamens.

De vergoeding is een extra kostenpost bovenop het reeds betaalde collegegeld. Bussemakers zegt wel begrip te hebben voor het bestaan van de ‘boetes’, omdat het studenten de mogelijkheid biedt om alsnog tentamens te maken.

Terugvorderen

Dit lijkt voor studenten wellicht positief, maar er zit ook een andere kant aan het verhaal. Het gevolg is namelijk dat een student een ‘vergeten tentamen’ pas in een volgend semester of zelfs een jaar later kan maken. Nu kon een student dit nog simpelweg afkopen door een vergoeding te betalen. Deze liggen tussen de 15 en 50 euro. Dat dit bedrag stevig op kan lopen, bleek in januari. Een Leidse rechtenstudent kwam in het nieuws omdat ze 225 euro moest betalen omdat ze een aantal keer te laat was met inschrijven. Dit had ze dus eigenlijk niet hoeven betalen. De website studenten.net heeft een declaratieformulier gemaakt om de betaalde kosten terug te vorderen. Deze is hier te downloaden.