Bijzondere promotiecommissie voor promovendus hartritmestoornissen

Daniel Johnson, een promovendus bij de UM, moest onlangs zijn proefschrift verdedigen voor een bijzondere promotiecommissie (corona). Vier van de leden van de commissie waren in het verleden bij elkaars promotie betrokken en ze werken nu dus samen om het werk van Johnsen te beoordelen. De promoties van de leden van de promotiecommissie gingen, net als de promotie van Johnson, over hartritmestoornissen.

Het proefschrift van Johnson heeft de titel “Enhanced Prediction and Prevention of Drug-Induced Torsades de Pointes” en gaat over onbedoelde bijwerkingen van medicijnen die in sommige gevallen kunnen leiden tot hartritmestoornissen. Het laatste deel van de titel, Torsades des Pointes, is een hartritmestoornis die soms zelfs dodelijk is. Johnson geeft in zijn proefschrift aan dat bij het ontwikkelen van medicijnen in veel gevallen eventuele bijwerkingen van farmaceutische stoffen niet bekend zijn.

Het onderzoek heeft zich dan ook gericht op Torsades des Pointes en de stoffen die deze hartritmestoornissen kunnen veroorzaken. Met de informatie die het onderzoek heeft geproduceerd kan men in de toekomst bij het produceren van medicijnen rekening houden met de stoffen en de gevaren die met het gebruik daarvan samengaan.