Bijlenen is voor student de beste optie

Grote incassobureaus melden aan het AD dat steeds meer jongeren diep in de schulden komen. Een paar honderdduizend jongeren in Nederland hebben betalingsachterstanden. Gemiddeld staan ze 1050 euro rood. Volgens incassobureau steeg het aantal 18- tot 25-jarigen met schulden in een jaar met 17 procent tot 80.000. Een verschil van 12.000 met vorig jaar rond deze tijd. Schuldhulpverlening zegt dat een mobieltje de grootste boosdoener is, samen met huur en ziektekosten.

Studenten hebben veel kosten. Een mogelijkheid is om bij te lenen. Voor een student is de goedkoopste manier om dat te doen lenen bij DUO. Je kunt beter bijlenen dan rood te staan, want dat is veel duurder. DUO vraagt minder rente dan een bank.

Als je rood staat, ben je verder van huis. Roodstaan is een vorm van krediet. Veel mensen zijn hier niet op de hoogte, maar de rente op roodstaan is vele malen hoger dan dat je bijleent. Rood staan kost je ongeveer 12 tot 15 procent om terug te betalen. En dat kan in sommige gevallen nog wel eens veel hoger uitvallen.

Wanneer je voor een tijdje iets wil lenen om bijvoorbeeld iets mee te kopen, zoals een auto, is consumptief krediet een optie. Je leent een bedrag en lost het daarna in een afgesproken periode af, met rente. Die liggen soms rond de vijf procent.