Besparen op studiekosten

Studeren wordt steeds duurder. De studiefinanciering wordt omgezet in een lening voor studenten en ook de OV-studentkaart wordt in de toekomst waarschijnlijk afgeschaft. Het vooruitzicht is dat studenten met een hogere studieschuld komen te zitten en het aantal jongeren met betaalachterstanden loopt zelfs al op.  Tijd om te besparen dus!

Studenten kunnen op verschillende manieren de kosten drukken. Het uitzoeken van de goedkoopste verzekeringen en het aanvragen van bijvoorbeeld zorgtoeslag kunnen al helpen. Ook tweedehands boeken kopen of de boeken na het afronden van een module weer verkopen zijn manieren om te besparen. Een andere manier om is door slim om te gaan met printen. Ondanks de digitale mogelijkheden printen studenten namelijk nog steeds heel erg veel.

schoolspullen

Of het interessant is om zelf een printer aan te schaffen is afhankelijk van de hoeveelheid die je print. Een printer die stilstaat, verbruikt namelijk ook inkt. Een inkjetprinter is goedkoop in aanschaf en kunnen vrijwel allemaal scannen en kopiëren. Een laserprinter is daarentegen vaak duurder in aanschaf, maar wel iets goedkoper in gebruik. De verschillen tussen aanschaf en gebruikskosten worden steeds kleiner. Kijk daarom vooral naar het gebruik: voor afbeeldingen is de inkjetprinter geschikter en voor teksten de laserprinter. Het kan ook een optie zijn om met huisgenoten een printer te kopen. De kosten voor cartridges kunnen dan gedeeld worden.

Of je merkcartridges nodig heb of dat alternatieve inkt volstaat ligt ook weer aan het gebruik. Ga je voor kwaliteit dan is merkinkt geschikter. Gaat het om de kwantiteit dan volstaan alternatieve cartridges, deze gaan gemiddeld 10 procent langer mee en zijn vaak goedkoper dan de merkcartridges. Maar dat verschilt sterk per merk. Er is erg veel keus, dus kijk goed naar de inhoud van de cartridges en de prijs.

Voor een groot aantal printjes in één keer, zoals een scriptie, is het aan te raden om dit door een copyshop te laten doen. Zij kopen de inkt immers groot in en hoe groter de oplage, hoe lager de kosten per printje zijn.